LIVE CAMERACastelul Bran (in germana Torzburg) - este un monument istoric si arhitectonic, situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov.


"Cascada La Chisatoare" - Urmand paraul Turcului, se ajunge la locul botezat de localnici "La Chisatoare": pe malul stang al paraului cu pricina, tasnesc din perete doua fire de apa si se revarsa in cascade de 15-20 metri. Iarna, gerul le impietreste in orgi transparente de gheata.


Cetatea Rasnov - este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice de pe plaiurile noastre romanesti. Este situata pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel.

Pestera Liliecilor - Existenta acestei pesteri, cunoscuta si sub numele de Pestera Mare din satul Pestera, Pestera Badichii, este semnalata in documente cu multe secole in urma, primele sapatu­ri arheologice dateaza din anii 1957/1958, numele satului provine de la prezenta pesterii pe teritoriul sau.

Pestera Dambovicioarei - este situata in zona castica a culoarului Rucar - Bran, una din cele mai dezvoltate din tara. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei, a carui vale se gaseste la cativa metri in aval.


Piata Sfatului Brasov
- Din 1520, acest loc atestat ca târg, numita in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase târguri. Din 1364 era organizat târgul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare.

Biserica Neagra din Brasov - este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din România datând din secolele XIV-XV.

Muzeul de Arta din Brasov -  functioneaza intr-o eleganta cladire situata in B-dul. Eroilor nr. 21 (lânga Hotel Capitol), ridicata in anul 1902 pentru Asociatia Meseriasilor Germani din Brasov.


Casa memoriala
Gheorghe Dima
- Infiintata in fosta locuinta a compozitorului, in anul 1960, muzeul memorial cuprinde documente originale, afise de concert, partituri, mobilier, pianul si obiecte personale ale compozitorului Gheorghe Dima (1847 - 1925).


Biserica Sf. Nicolae - Datând ca monument din 1292, domina prin dimensiunile sale impresionante Scheii Brasovului. Biserica a fost ridicata in piatra incepând din anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului tarii Românesti, Neagoe Basarab.

Parc de aventura - La Brasov, in padurea de la marginea cartierului Noua s-a deschis cel mai mare parc de aventura din Romania. O noua activitate in aer liber. O activitate care combina, sanatate, joaca ,entuziasm si aventura.

Complexul PARADISUL ACVATIC - si-a deschis portile in 23 iulie 2007 la Brasov, iar aici puteti gasi, iarna sau vara, piscine moderne, acoperite sau in aer liber, tobogane cu apa, un SPA de cel mai inalt nivel, dar si terenuri de tenis si fotbal acoperit, un hotel si o terasa

Prapastiile Zarnestilor - Prapastiile Zarnesti se afla la 1 minut departare de drumul forestier care duce la cabana Curmatura, important punct de plecare in trasee pe Muntii Piatra craiului si reprezinta un loc inspirat pentru practicarea alpinismului.

Biserica Evangheilica din Harman - Istoria cetatii Harmanului se leaga de ordinul teutonilor, prezent in Tara Barsei in primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara, Prejmer, Rasnov sau Sanpetru.

Partii de schi
Bran -
Localitatea Bran este un important punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendarului castel Bran. Pe langa partia Zanoaga, recent au fost inaugurate 2 partii de schi totalizand 6 ha teren schiabil in cele mai bune conditii.
Predeal -
Indiferent daca esti un skior avansat sau doar un incepator ce si-a pus skiurile in picioare pentru prima data, Statiunea Predeal iti ofera posibilitatea petrecerii unui week-end de vis sau chiar a unui concediu, intr-un regat al zapezii si al aerului curat si sanatos de munte.
Poiana Brasov
- este o statiune turistica de odihna si tratament cu sezon permanent de interes national si international aflata in partea central-sud-estica a Romaniei (Judetul Brasov), la poalele Masivului Postavaru (Carpatii Meridionali), altitudine 1030 m.
Azuga - Statiunea este amplasata la inceputul muntilor Bucegi la o altitudine de 1.110 m, la o distanta de circa 38 km de Poiana Brasov si 147 km de capitala Bucuresti. Azuga se bucura de climatul zonelor alpine, tonic-stimulant, ozonizat, fara praf si alergeni.

Cheile Rasnoavei - Bungee Jumping - Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 135m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care sare. ­


Toate drepturile rezervate - Casuta Cu Ponei - Termeni si conditii
Site creat de Escape Software - www.escapesoftware.ro

Inchide fereastra X
CASTELUL BRAN

Coordonate GPS: N:45.51603 E:25.36973

ISTORIC

Castelul Bran (in germană Törzburg) este un monument istoric si arhitectonic, situat in Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brasov.

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noimebrie 1377 in Zvolen confirmă sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu mesterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran . Cu această ocazie, regele promite brasovenilor că, dacă tara Românească va ajunge "in mâinile noastre", atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referinta din textul documentului din 1377 cu privire la o "nouă cetate de piatră", permite deductia că fortificatia de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o intăritură de granită mai veche. Această cetate, probabil din lemn, va fi fost ridicată de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Ea este atribuită magistrului Theodorikus. in secolul al XIII-lea teritoriul cetătii Bran a fost supus jurisdictiei comitatului regal de Alba Iulia.

In 1407 Sigismund ii acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) si Bologa. Branul rămâne sub autoritatea tării Românesti până in 1419.
In anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brasovului in cea a coroanei Ungariei, care a finantat lucrările de fortificare si de extindere. in 1498 cetatea Branului a fost inchiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brasovului.

In 1920, Consiliul Orăsenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, in semn de recunostintă fată de contributia sa la infăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lăsat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din tară a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului român, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a redeschis apoi vizitelor publice in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si artă feudală. in 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminată in linii mari in 1993.

Desi a intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, aici turnându-se si un film, Interviu cu un vampir, se pare că Vlad tepes nu a locuit niciodată la castel. Recent el a fost restituit in natură de statul român lui Dominic de Habsburg si celor două surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana. Proprietarii s-au angajat ca timp de trei ani să nu-i schimbe destinatia de muzeu. România si-a asumat si costurile renovării si intretinerii castelului si are un drept de preemptiune pentru achizitia viitoare a castelului.PREZENT


Castelul Bran este construit pe o stâncă, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăposteste in acest moment muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

INFORMATII UTILE


Amplasare : pe ruta Bucuresti - Pitesti - Campulung - Rucar - Bran - Brasov, in sudul judetului Brasov si la doar 37 km distanta fata de capitala judetului. Fiind situat cam la aceeasi altitudine cu Predealul, dominante sunt vaile si dealurile,muntii inconjurand locurile,scurtand orizonturile. Se poate ajunge cu trenul pana la Brasov si de aici cu un autobuz,sau cu autoturismul direct la destinatie. In apropierea castelului se afla Muzeul etnografic al satului Bran.


Adresa: str. Traian Mosoiu nr. 489, Bran, cod 507025, jud Brasov, Romania

Informatii suplimentare: Tel.+40268238333

Programul de vizita a muzeului :

1 mai - 1 octombrie: 9-19
1 octombrie - 1 mai: 9-16
Inchide fereastra X
CASCADA "La Chisatoare"

Coordonate GPS: N:45.45507 E:25.31761

Din DN 73 Brasov-Pitesti, in zona Branului, se desprinde un drumeag care leaga Moieciu de Sus de Moieciu de Jos. Cei 8 km de hartoape, care pentru un 4 x 4 sunt o adevarata provocare, se compenseaza oarecum cu frumusetea peisajului de munte - vederi superbe spre Bucegi si Piatra Craiului - si a locurilor care se pot vizita.

Urmand paraul Turcului, se ajunge la locul botezat de localnici "La Chisatoare": pe malul stang al paraului cu pricina, tasnesc din perete doua fire de apa si se revarsa in cascade de 15-20 metri. Iarna, gerul le impietreste in orgi transparente de gheata. Vara, insa, poienita aflata nu departe se transforma in camping, cu inevitabilele gratare.
Inchide fereastra X
CETATEA RASNOV

ISTORIC

Monumentul a fost construit in jurul anilor 1355, ca punct de aparare pentru Tara Barsei, strategic din punct de vedere militar, dar si cu rol de vama. Zidurile cetatii Rasnov au adapostit trupele lui Mihai Viteazu, si de-a lungul intregii sale istorii a fost cucerita o singura data.

PREZENT


Cetatea Rasnov este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice de pe plaiurile noastre romanesti. Este situata pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel. Pozitia sa, pe un deal stancos, precum si aerul medieval al cetatii, te duce imediat cu gandul la cavaleri in armuri si printese. Imbinarea cu peisaje muntoase, impadurite extraordinare confera locului o aura mistica .

Din cetate poti vedea Muntii Bucegi, Leaota, Piatra Craiului, Baiului, Persani si intreaga Depresiune a Barsei, panorama ce poate fi admirata dintr-un loc, la inaltime, special amenajat.

Detine multe elemente ale stilului feudal, si actual adaposteste intre zidurile sale, inalte in medie de 5m, un muzeu de arta feudal (arme, mobilier de epoca, galerii), dar si ateliere populare. In interiorul cetatii inca se mai regasesc ramasitele a peste 30 de case care adaposteau locuitorii; inca se mai regaseste capela, casa preotului etc. A fost si va ramane cea mai mare cetate din sud si sud estul Transilvaniei.

In spiritul medieval care te copleste de la intrarea intre zidurile cetatii, administratorii au organizat pentru turisti un loc in care isi pot incerca maiestria in tirul cu arcul. Dupa ce esti instruit, iti poti incerca priceperea pe una din tintele din hartie. Tirul cu arcul este disponibil si in anotimpul rece, intr-un cort special amenajat. De asemenea, numeroase suveniruri, obiecte de arta, bijuterii din pietre semi-pretioase sau carti cu referire la istoria si traditiile locului pot fi cumparate din magazinele cochet amenajate in cateva din casele vechilor locuitori ai cetatii. Dupa o asemenea plimbare activa printre ruine, te poti odihni si racori la terasa-bar din centru cetatii.
Inchide fereastra X
REZERVATIA PESTERA LILIECILOR DIN SATUL PESTERA

ISTORIC

Existenta acestei pesteri, cunoscuta si sub numele de Pestera Mare din satul Pestera, Pestera Badichii, este semnalata in documente cu multe secole in urma, primele sapaturi arheologice dateaza din anii 1957/1958, numele satului provine de la prezenta pesterii pe teritoriul sau;

PREZENT

Pestera se afla pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu, în satul Pestera, la 5 km de comuna Moieciu.

Pozitia geografica: NW a Platformei Branului, în cadrul culoarului intramontan Bran - Rucar, altitudinea de 950 m, intr-un martor de eroziune calcaros, langa paraul Valea cu Calea, afluent al Vaii Sbarcioara;

Cai de acces: se poate ajunge din D.N. 73 Brasov – Pitesti, in localitatea Moieciu,se ia la dreapta pe drumul care duce in satul Pestera, sub Dealul Bisericii, un indicator arata directia spre intrarea in pestera ( cca. 5 minute);

Accesul in pestera se face printr-un culoar ingust dupa care se ajunge intr-o grota, nu foarte mare, cu podea ascendenta. De aici mai porneste o galerie, spre nord, care are o lungime de 15m care se termina cu un horn.

Pestera are o lungime de 162 m si este formata dintr-o singura galerie principala orientata nord – est, avand o inaltime de 1.2 – 8 m. Este o pestera ascendenta, diferenta de nivel fiind de cca. 8 m.

Pestera are o umiditate moderata si este destul de calda ( 8 - 11C ). A fost modelata în calcare jurasice, de unul din afluentii Vaii cu Cale, astazi un parau temporar. Desi nu este necesar un chipament special, o lanterna fiind suficienta, este bine sa aveti un echipament de protectie, pentru a evita murdarirea cu argila si urme de guano, excremente ale liliecilor, justificate de existenta in pestera a numerosi lilieci solitari sau grupati in colonii.

Importanta rezervatiei:

Speologica, pestera populata cu colonii de lilieci, cercetata din punct de vedere biospeologic de cercetatorii Institului de Speologie Bucuresti;

Mentionam ca prin implementarea planului de management al parcului, satele Magura si Pestera, apartinatoare comunei Moieciu devin sate turistice, în cadrul Parcului National Piatra Craiului, cu recunoastere internationala a statutului de protectie.

Inchide fereastra X
PESTERA DAMBOVICIOAREI

Pestera Dambovicioarei este situata in zona castica a culoarului Rucar - Bran, una din cele mai dezvoltate din tara. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei, a carui vale se gaseste la cativa metri in aval. Este o pestera calda, cu 10 - 12 °C, cu o umiditate moderata si strabatuta de un usor curent de aer.

Modelarea rocilor calcaroase a generat un relief de suprafata reprezentat prin turnuri, stanci ascutite, pereti verticali, in mai multe locuri surplombati, completat de un relief carstic subteran, reprezentat in principal din pesteri. Astfel, in bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc circa 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului etc. Pestera Dambovicioara, cea mai lunga si totodata cea mai reprezentativa a zonei, se gaseste in asa-numitele Chei ale Pesterii, pe malul stang al paraului, deasupra soselei care insoteste cursul apei. Zona este de un pitoresc aparte, datorita micilor cascade si repezisuri de pe cursul Dambovicioarei. Aspectele de amanunt ale morfologiei cheilor sunt completate de limbile de grohotis, care coboara din micile culoare nivale situate la partea superioara a versantilor pana in apropierea talvegului, de mici polite structurale si de un bogat microrelief rezidual.

Amplasare: in apropierea satului Podu Dambovitei - situat la poalele Muntilor Piatra Craiului, la 5 km de Rucar, pe traseul Rucar-Bran, la 25 km fata de Campulung si la 177 km fata de Bucuresti.

Inchide fereastra X
PIATA SFATULUI BRASOVISTORIC

Din 1520, acest loc atestat ca târg, numită in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase târguri. Din 1364 era organizat târgul anual cu participare largă, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe. in piată cândva a existat Stâlpul infamiei, unde au fost judecate si vrăjitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrării austriecilor in oras. Până in 1892 in piată existau si două fântâni. Cea mai impunătoare clădire este Casa Sfatului aflată in centrul pietei, construită in 1420. Primăria de odinioară, astăzi găzduieste Muzeul de istorie. in clădirea din Piata Sfatului nr.16 functiona prima farmacie a orasului.PREZENT

Piata Sfatului din Brasov este probabil cel mai cunoscut si cel mai vizitat loc din oras, fiind frecventat atât de turisti cât si de localnici pentru care reprezintă un loc de relaxare si punct de intâlnire intre prieteni. in mod frecvent aici sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte in acer liber sau târguri tematice (târgul mesterilor populari, târgul de flori, etc).

Piata Sfatului este punctul central de plecare spre cele mai multe obiective turistice din Brasov cum ar fi Biserica Neagră, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastioanele vechii cetăti, Strada Sforii, portile de acces in vechea cetate - Poarta Schei, Poarta Ecaterinei - vechile ziduri ale cetătii de sub Tâmpa, etc.

Amplasare in Piata Sfatului se ajunge cel mai usor mergând pe jos pe strada Republicii - zonă de promenadă si shopping - plecând din zona Primăriei / Prefecturii / Posta Centrală, zonă cunoscută de localnici ca "Modarom".

Cu masina se ajunge mergând in directia CENTRU / Poiana Brasov, si continuând imediat dupa Primărie / Parcul Central stânga pe strada Muresenilor. Este recomandat totusi să parcati masina in parcările din jurul Parcului Central sau in parcarea amenajată in zona "Livada Postei".

Majoritatea liniilor de autobuz din oras merg spre "Livada Postei" asa că si transportul in comun poate fi o optiune, mai ales pentru cei care vin de la Gara Centrală. Durata medie a unei curse gară - Livada Postei este de aproximativ 15-20 de minute.

Cu TAXI-ul se poate ajunge de la Gara Centrală cam in 10-15 minute, tarifele fiind acceptabile. Evitati călătoria cu soferii care intâmpină turistii in gară, căutati in special masimile inscriptionate. Solicitati pornirea aparatului de taxat, desi cel mai probabil nu va fi nevoie să cereti in mod expres acest lucru, soferii de la firmele specializate obisnuind acest lucru.Informatii utile

In Piata Sfatului exista două automate cu mâncare (grâu) pentru hrănirea porumbeilor prezenti in număr foarte mare. Aparatele functionează cu fise de 50 bani iar pentru 3 fise (1,5 RON) se poate procura o cutiuta cu grâu.

Tot in Piata Sfatului există un aparat de tipul "tourist information" cu ajutorul căruia turistii pot consulta harta orasului, pot afla informatii utile despre locurile pe care trebuie să le viziteze si localizarea acestora si pot consulta o listă cu spatii de cazare si restaurante din Brasov.Acces transport in comun:

- din Gară (4,37) statia Livada Postei
- din Gară (51) statia Spitalul de Obstretică si Ginecologie (Maternitatea)
- din Livada Postei (50, 50B) statia Spitalul de Obstretică si Ginecologie (Maternitatea)

Locatie:Curtea Johannes Honterus nr.2, Brasov , judet Brasov
Inchide fereastra X
Biserica Neagra

ISTORIC

Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche) unica biserica evanghelica in stil gotic din Brasov. Construita in jurul anului 1380 (probabil incepând cu 1377) si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfânta Maria, cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din România datând din secolele XIV-XV.

Constructia bisericii a inceput serios in anul 1384 si a fost finalizata in anul 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410.

Grav avariata dupa incendiu, Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul hanseatic Danzig, pentru ca mesterii locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atât de mari. Noile bolti, insa, sunt in stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserici–hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau dealtfel unii dintre arhitecti si mesteri.


PREZENT

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurând 89 de metri lungime si 38 de metri latime. in aceasta biserica incap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita se afla cel mai mare clopot din spatiul românesc, un clopot din bronz care cântareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga având peste 4.000 de tuburi, fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogata de acest tip din România. Saptamânal se organizeaza un concert de orga.
INFORMATII UTILE

Amplasare

Pentru a ajunge la Biserica Neagra urmati directiile pentru Piata Sfatului.

In Piata Sfatului se ajunge cel mai usor mergând pe jos pe strada Republicii - zona de promenada si shopping - plecând din zona Primariei / Prefecturii / Posta Centrala, zona cunoscuta de localnici ca "Modarom".

Cu masina se ajunge mergând in directia CENTRU / Poiana Brasov, si continuând imediat dupa Primarie / Parcul Central stânga pe strada Muresenilor. Este recomandat totusi sa parcati masina in parcarile din jurul Parcului Central sau in parcarea amenajata in zona "Livada Postei".

Majoritatea liniilor de autobuz din oras merg spre "Livada Postei" asa ca si transportul in comun poate fi o optiune, mai ales pentru cei care vin de la Gara Centrala. Durata medie a unei curse gara - Livada Postei este de aproximativ 15-20 de minute.

Cu TAXI-ul se poate ajunge de la Gara Centrala cam in 10-15 minute, tarifele fiind acceptabile. Evitati calatoria cu soferii care intâmpina turistii in gara, cautati in special masimile inscriptionate TOD, MARTAX, REY TAXI. Solicitati pornirea aparatului de taxat, desi cel mai probabil nu va fi nevoie sa cereti in mod expres acest lucru, soferii de la firmele specializate obisnuind acest lucru.

Acces transport in comun:

Locatie:Curtea Johannes Honterus nr.2, Brasov , judet Brasov

Coordonate GPS: N:45.6410 E:25.5882

Program de vizitare

Vara (15 iunie - 15 septembrie):
Luni-Sâmbata: 10:00-17:00
Duminica inchis.

Iarna:
Luni-Sâmbata: 10:00-15:30
Duminica inchis.

Concertele de orga sunt organizate doar pe timpul verii:
Iunie si Septembrie, martea orele 18:00
Iulie si August, marti, joi si sâmbata orele 18:00
Inchide fereastra X
Muzeul de Arta

Muzeul de Arta functioneaza intr-o eleganta cladire situata in B-dul. Eroilor nr. 21 (lânga Hotel Capitol), ridicata in anul 1902 pentru Asociatia Meseriasilor Germani din Brasov. La etaj se gaseste Galeria Nationala care reuneste creatii ale celor mai importanti artisti români si contemporani, iar la subsolul muzeului este amenajata expozitia de Arta Decorativa (reunind piese reprezentative pentru spatiul european, oriental si românesc). Salile de la parter gazduiesc expozitiile temporare si alte manifestari culturale (concerte, simpozioane, lansari de carte etc.).

In aceasta cladire frumoasa, construita la inceputul secolului XX functioneaza Muzeul de arte. Aici sunt expuse lucrari de pictura pe lemn si sticla, portrete de epoca, opere din sec. XIX realizate de mari pictori români ca Gheorghe Tatarescu, Theodor Aman, Sava Hentia, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu. Ioan Andreescu este prezent cu 36 de lucrari, si tot aici sunt expuse sculpturile lui Cornel Medrea, Ion Jalea, Ion Irimescu si Dimitrie Paciurea. Muzeul cuprinde si o sectie de arta decorativa autohtona si straina iar la parter sunt organizate lunar expozitii temporare.


Amplasare: B-dul Eroilor 21A , Brasov, România

Acces: Muzeul se afla pe B-dul Eroilor, lânga Hotelul Capitol, vizavi de Parcul Central "Nicolae Titulescu".

Program de vizitare: marti-duminica 10.00-18.00
Inchide fereastra X
Gheorghe Dima (1847-1925)

Brasovul, veche cetate, datând din veacul al XIII-lea, orasul primelor carti românesti tiparite, orasul intâiului ziar românesc, orasul genezei imnului national "Desteapta-te, române!", orasul lui Coresi, al lui Barit si al dinastiei Muresenilor, reprezinta un important mediu economic, intelectual si cultural.Românii veniti la poalele Tâmpei din "plaiurile dunarene", s-au asezat in Scheii Brasovului, de unde au sustinut permanente legaturi economice si culturale cu tinuturile de obârsie.in acest cadru favorabil starii materiale prospere si infloririi spirituale, vine din partile Buzaului negustorul George Dima (m. 1810) care, impreuna cu Pauna Pulpas (m. 1813), originara din Scheii Brasovului, intemeiaza remarcabila familie brasoveana a Dimestilor. Patru copii le-au umplut casa de bucurie: Luca, Nicolae, Ion si Maria.Dintre acestia, doar Nicolae Dima (1786-1852) se aseaza, ca negustor, in Scheii Brasovului. Se casatoreste cu Zoe Voinescu (n. 1820), care provenea dintr-o instarita familie de negustori brasoveni. Pe linie materna, Zoe era descendenta, din importanta familie brasoveana a Ciurculestilor. Mama sa, Eufrosina Ciurcu, era inrudita cu familia Sevastiei Nicolau, sotia academicianului Iacob Muresianu (1812-1887). Nicolae si Zoe Dima au fost binecuvântati cu patru baieti: Pantelimon (Pandeli), Manase, Nicolae (Nicolache) si Gheorghe (George, Ghita), viitorul muzician. Gheorghe Dima, mezinul familiei, se naste in casa parinteasca din Schei (nr. 284) la 28 septembrie (l0 octombrie stil nou) 1847. De mic ramâne fara tata, grija cresterii si educarii sale si a fratilor sai revenindu-i mamei sale, Zoe. Amintiri scumpe i-au ramas bunicii materni, Maica Frosa si Mosul Nicolae Voinescu.Dupa absolvirea liceului real la Viena, Gh. Dima se indreapta spre Politehnica din Karlsruhe (1866) cu gândul unei cariere lipsite de griji materiale. Dar glasul sufletului sau a fost mai puternic. Abandoneaza instruirea tehnica si incepe studii muzicale temeinice. Urmeaza cursuri de canto la Baden, cu Heinrich Giehne, si la Viena, cu Otto Ufmann. Continua la Graz studiile de armonie si contrapunct cu Ferdinand Thieriot. intre anii 1872-1874 este student la Conservatorul din Leipzig.Vocea sa frumoasa, de bas, se face remarcata in concertele si recitalurile sustinute in calitate de artist concertist, cât si in rolurile interpretate pe scenele operelor din Klagenfurt si Zürich (1873-1874).Cu toate succesele de care s-a bucurat, acelasi glas tainic al sufletului il cheama acasa, unde era trebuinta de jertfa sa creatoare.in toamna anului 1874 Gh. Dima revine la Brasov. Ocupa postul de profesor de muzica la Scolile Centrale Române si preia conducerea Reuniunii române de gimnastica si cântari. in anul l875 se casatoreste cu Maria Florian, descendenta a familiei Ciurculestilor.La nici trei ani de la casatorie Gh. Dima cunoaste o teribila drama familiala. Cei doi copilasi ai lor, Leonora si George, se sting pe rând. La scurt timp ii urmeaza si Maria, sotia sa. Puternic marcat de destinul tragic care s-a abatut asupra sa, Gh. Dima hotaraste sa paraseasca Brasovul.

Infiintata in fosta locuinta a compozitorului, in anul 1960, muzeul memorial cuprinde documente originale, afise de concert, partituri, mobilier, pianul si obiecte personale ale compozitorului Gheorghe Dima (1847 - 1925). In prima camera a muzeului se afla fotografii care-l reprezinta pe Gheorghe Dima impreuna cu colegii de studiu din Germania si Diploma de absolvire a Conservatorului de muzica din Leipzig (28 iulie 1880).

Localizare: judet Brasov, oras Brasov, Piata Sfatului nr. 25

Program de vizitare:
Luni - Vineri 9:00 - 17:00;
Sâmbata - Duminica: 10:00 -17:00
Inchide fereastra X
Biserica Sf. Nicolae

ISTORIC

Datând ca monument din 1292, Biserica Sf. Nicolae domina, prin dimensiunile sale impresionante, Scheii Brasovului. Biserica a fost ridicata in piatra incepând din anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului tarii Românesti, Neagoe Basarab.

Satul românesc de aici, concentrat in jurul lacasului de cult, pare sa fi fost un centru ortodox puternic din moment ce, in anul 1399, papa Bonifaciu al IX-lea cerea intr-o bula convertirea "schismaticilor" din Corona. Biserica ortodoxa si scoala româneasca, construita in apropierea ei, au fost un important centru spiritual si cultural pentru românii din toata tara Bârsei, actiunea lor extinzându-se asupra românilor din intreg spatiul românesc, mai ales dupa venirea diaconului Coresi care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba româna. Numerosi domni si familiile acestora au acordat danii bisericii din Schei. Chiar si imparateasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis bisericii daruri scumpe constând in bani, obiecte sfinte preotesti si arhieresti, obiecte de cult din metal pretios. Biserica a fost ridicata initial in stil gotic, apoi a suferit diverse transformari in stil baroc. in secolul al XVIII-lea planul bisericii a fost augmentat prin adaugarea unor paraclise si a unui pridvor. Voivezii celor doua tari românesti au inzestrat biserica cu o colectie insemnata de icoane vechi.

Biserica Sfântul Nicolae a fost renovata in perioada interbelica prin grija localnicilor si pastreaza fresce executate de marele pictor Misu Pop. in cimitirul bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Mesota s.a.
INFORMATII UTILE

Amplasare

Biserica Sf. Nicolae se afla in zona veche a Brasovului, mai exact in Piata Unirii din Scheii Brasovului. Accesul in zona se face trecând pe lânga Piata Sfatului si continuând pe strada George Baritiu.

Acces transport in comun:
- din Gara - linia 51 - statia Piata Unirii
- din Gara - linia 4, 37 - statia Livada Postei si din Livada Postei - linia 50, 50B - statia Piata Unirii
Inchide fereastra X
Parc de aventura Coordonate GPS: N: 45.3646 E: 25.3812

La Brasov, in padurea de la marginea cartierului Noua s-a deschis cel mai mare parc de aventura din Romania. O noua activitate in aer liber. O activitate care combina, sanatate, joaca ,entuziasm si aventura. Un divertisment pentru toti, familie, copii, colegi. O distractie care conjuga natura, curaj si performanta. Un joc, dar si o tehnica, o depasire de sine, adrenalina. Descoperiti padurea din varful copacilor, trecand prin cele 100 de jocuri impartite in 8 parcursuri de dificultati progressive.

"Parcul Aventura" ocupa o suprafata de peste doua hectare de padure si reprezinta un sistem de trasee aeriene, alcatuite din lanturi retele de funie, poduri si podete din lemn cu diferite grade de dificultate, pentru toate varstele. Astfel, pentru copiii peste 4 ani traseele sunt amplasate la 2,5 metri, in timp ce persoanele mai curajoase pot sa urce pana la peste 20 de metri.

Doagele, scara amiralului, tiroliana, plansetele de Sahara, butucii suspendati, pasarela Chinei, podul tibetan, podul de planse, fusurile suspendate sau pasarela dunelor sint doar citeva dintre probele pe care sint invitati sa le treaca toti cei care trec pragul Parcului Aventura.

Adresa parcului: Brasov, Cartier Noua, Zona lac Noua

Imediat dupa intrarea in Brasov din directia Bucuresti / Predeal (DN1, E60), la primul semafor faceti stânga si apoi urmati indicatorul ZOO. Apoi stanga pe Stejarului, din nou stanga pe Str. Paltinului si …ati ajuns.

Program parc:
Luni - Vineri: 10-17
Sâmbata si Duminica: 10-17

Inchide fereastra X
Complexul PARADISUL ACVATIC

Complexul PARADISUL ACVATIC si-a deschis portile in 23 iulie 2007 la Brasov, iar aici puteti gasi, iarna sau vara, piscine moderne, acoperite sau in aer liber, tobogane cu apa, un SPA de cel mai inalt nivel, dar si terenuri de tenis si fotbal acoperit, un hotel si o terasa Complexul se extinde pe 6,5 ha si are o capacitate lejera de 2000 de cutii de valori si vestiare pentru a lasa in siguranta hainele si obiectele clientilor.

Complexul PARADISUL ACVATIC are in acest moment 7 piscine moderne, urmand ca in toamna anului 2007 sa se extinda cu inca un bazin de inot acoperit cu o zona speciala pentru sarituri de la inaltimi de 5m, 3m si respectiv 1,5m . Pe timpul verii bazinele exterioare ( ca.1000 mp si 90 mp ) cu o temperatura intre 24 si 30 grade iti ofera locul ideal unde poti inota sub razele de soare 58 m lungime. Cele 1300 de sezlonguri din curtea exterioara sunt disponibile de primavara pana toamna tarziu.

Adancimea bazinelor variaza intre 0,35 m in bazinele special amenajate pentru copii foarte mici, pana la 1,35 m in bazinele de relaxare cu hidromasaj sau in cele unde se practica sedintele de AQUA-GYM . Bazinele de inot masoara in zona cea mai adanca 2 m, ca in zona de sarituri sa va puteti scufunda pana la 4 m. Daca veti dori in zilele friguroase sa aveti parte de o experienta unica, puteti sa va scaldati sub cerul liber intr-unul dintre cele doua piscine interior – exterior . Apa va fi insa incalzita si va avea in permanenta o temperatura de 36 de grade. Astfel veti putea admira zapada din jur, in timp ce inotati in piscina sau va relaxati in mijlocul gheizerului din jumatatea exterioara. Dusurile rustice, baia de relaxare a picioarelor, cascade de apa, si un colt unde poti gasi zapada indiferent de anotimp cu care te poti racori dupa ce ai iesit din sauna, un salon de cosmetica, doua solarii vertical si orizontal , doua saloane de masaj de relaxare si intretinere si un salon de relaxare fac acest complex complet. Centrul va ofera si tobogane cu apa pentru amatorii de distractie. Daca nu sunteti fani ai sporturilor acvatice veti putea sa va relaxati insa in acelasi complex jucand tenis sau fotbal pe unul dintre terenurile anexate.
Program

Luni: 14 – 21
Marti - Vineri : 11 - 21
Sambata - Duminica : 10 - 21
Inchide fereastra X
Prapastiile Zarnestilor

In Carpatii Meridionali, in apropierea localitatii Zarnesti, se afla un loc ce se poate descrie pe scurt, astfel: liniste ademenitoare, pustiu hipnotizant, spectacol al naturii. Si toate acestea in masivul Piatra Craiului, in Prapastiile Zarnestilor, unde exista cea mai impresionanta creasta calcaroasa din tara, având peste 22 de km lungime.

Prapastiile Zarnesti se afla la 1 minut departare de drumul forestier care duce la cabana Curmatura, important punct de plecare in trasee pe Muntii Piatra craiului si reprezinta un loc inspirat pentru practicarea albinismului. De altfel, salbaticia peisajului si peretii abrupti de stanca au deschis numeroase trasee pentru alpinisti.

Peretii abrupti care strajuiesc valea au inaltimi cuprinse intre 100 si 200 de metri. Atractiile turistice pentru cei ajunsi aici o reprezinta: Patera Mare si Pestera Mica din Prapastiile Zarnestilor si cateva izbucuri existente: Fantanile Domnilor si Fantana Botorog.

Inchide fereastra X
Biserica Evanghelica din Harman

Istoria cetatii Harmanului se leaga de ordinul teutonilor, prezent in Tara Barsei in primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara, Prejmer, Rasnov sau Sanpetru.

Nu se cunoaste data exacta a infiintarii asezarii Harman, insa intemeierea si popularea localitatii cu colonisti germani, atribuita initiativei ordinului cavalerilor teutoni, poate fi fixata cu aproximatie intre anii 1213-1225.

Invazia mongola din primavara anului 1241, a afectat in mod deosebit Transilvania, trupele acestora atacand si pustiind atat asezarea cat si biserica din Harman, mentionata documentar cu un an inainte. Probabil ca in 1240, cand a fost preluata de cistercieni, bazilica romanica cu trei nave era in constructie. Se pastreaza din aceasta etapa majoritatea elementelor de constructie.

Interiorul bisericii este destul de heteroclit, astfel ca pe langa elementele cisterciene (ferestrele cu patru lobi traforati de deasupra celor in arc frant) se conserva si o serie de elemente din diverse perioade.

In secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativa de a transforma bazilica in stil gotic, insa lucrarile nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotnita, care cu cei 32 de metri ai sai devenea cel mai inalt din Tara Barsei.

Un element interesant il constituie orologiul cu un singur aratator care indica orele si care dateaza din secolul al XVI-lea.

In 1421 cand turci invadeaza Tara Barsei, cetatea este asediata si incendiata, turcii distrugand si provocand mari pagube bisericilor fortificate. O noua invazie turceasca in Tara Barsei are loc in anul 1432. Pe langa numeroasele invazii, comunitatea din Harman a suferit si de pe urma epidemiilor si catastrofelor naturale: 5 epidemii de ciuma, 4 perioade de inundatii, 2 incendii si altele asemenea. Alaturi de interesanta arhitectura, pictura isi spune si ea cuvantul. Pe langa fragmentele de pictura din interiorul bisericii sau din ambrazurile ferestrelor, un important ansamblu de pictura se gaseste intr-o capela din turnul de est. Pictura de aici, realizata intre anii 1460-1479, a fost acoperita cu var dupa Reforma si curatata in anii 1920.

PREZENT

Biserica evanghelica din Harman se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Brasov, Transilvania, afata la circa 10 km de municipiul Brasov. In germana, localitatea se numeste Honigberg, insemnand "Muntele mierii".
Inchide fereastra X
Partii de schii in zona Bran si imprejurimi

Localitatea Bran este un important punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendarului castel Bran. Pe langa partia Zanoaga, recent au fost inaugurate 2 partii de schi totalizand 6 ha teren schiabil in cele mai bune conditii. Partiile sunt dotate cu instalatie de transport pe cablu

Denumirea partiei

Dificultate

Lungime

Diferenta nivel

Zapada artificiala

Nocturna

Zanoaga

mediu

650

145

da

da

Bran 1

usor

700

-

nu

nu

Bran 2

mediu

700

-

nu

da

Partia de ski Zanoaga

Partia de ski Zanoaga este o atractie turistica din Bran. Localizata pe Valea Portii in Bran cu o lungime de 650 m si o diferenta de nivel de 145m, partia Zanoaga se adreseaza in special incepatorilor si schiorilor de nivel mediu.

Beneficiaza de instalatie de nocturna si teleski, precum si de tunuri mobile de zapada. Centrul de prim-ajutor este situat la baza partieiPARTII SCHI PREDEAL

Indiferent daca esti un skior avansat sau doar un incepator ce si-a pus skiurile in picioare pentru prima data, Statiunea Predeal iti ofera posibilitatea petrecerii unui week-end de vis sau chiar a unui concediu, intr-un regat al zapezii si al aerului curat si sanatos de munte. Lantul de statiuni de pe Valea Prahovei se termina cu orasul statiune Predeal, situat chiar in lacasul unde drumul trece dinspre sud catre nord peste Carpati, ceea ce ii confera statutul de cea mai inalta asezare din Romania (1000 - 1159 m) Cadrul natural - depresiune bine adapostita de muntii Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Postavarul - se dovedeste a fi foarte benefic pentru oras.

Temperatura medie este de 14 C in timpul verii si -5 C pe timpul iernii.

In primul rand Predealul este cunoscut pentru partiile de schi largi si insorite. In cazul conditiilor nefavoabile schiului, instalatiile de produs zapada artificiala suplinesc zapada naturala. Partiile de schi se intind pe o suprafata mai mare de 50 de kilometri patrati. Partiile sunt dintre cele mai moderne din Romania, cu instalatii de cablu rapide. Instalatiile de zapada artificiala asigura mentinerea stratului de zapada perfect pentru schi.

Nu numai schi alpin ci si snowboard, schi fond, biatlon, patrula sunt sporturi care pot fi practicate in conditii deosebite pe partiile de la Clabucet si Valea Rasnoavei.

Nume partie

Dificultate

Lungime

Diferenta nivel

Panta

Nocturna

Zapada artificiala

Cioplea

usor

200

20

 

nu

nu

Clabucet Plecare

mediu

2.1

390

20 %

nu

nu

Clabucet Scoala

usor

200

30

115%

nu

nu

Clabucet Sosire

usor

800

160 

20%  

da

da

Clabucet Varianta

usor

790

160

20%

nu

da

Cocos

mediu

2.25

394

18%

nu

nu

Garbova

usor

900

180

 

nu

nu

Polistoaca

fond usor

2.5

90

 

nu

nu

Subteleferic

greu

1.2

350

31%

nu

da

Subteleferic Varianta

usor

670

45

7%

 nu

nu

Trei Brazi

usor

300

50

 

 nu

nuPARTII SCHI POIANA BRASOV

Poiana Brasov este o statiune turistica de odihna si tratament cu sezon permanent de interes national si international aflata in partea central-sud-estica a Romaniei (Judetul Brasov), la poalele Masivului Postavaru (Carpatii Meridionali), altitudine 1030 m.

Este situata la doar 15 km de centrul Brasovului si la 190 km de Bucuresti.

Stratul de zapada de pe Muntele Postavaru se mentine timp de 4-5 luni pe an. La Poiana Brasov sunt amenajate 12 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate (o partie olimpica, trei pârtii pentru coborâre si slalom urias, o pârtie pentru slalom special, doua trambuline) care sunt deservite de 2 cabine, o gondala si 7 teleschiuri, de care pot sa beneficieze toti cei care doresc sa schieze (atât copii si incepatori cât si avansatii).

Caile de acces sunt: feroviare - gara Brasov, apoi autobuzul pâna in statiune, curse regulate, rutiere - din orice directie pâna in Brasov, apoi drum local pana in statiune

Denumirea partiei

Dificultate

Lungime (m)

Diferenta de nivel

Zapada artificiala

Nocturna

Bradul

usor

500

85

da

da

Kenzel

greu

315

138

nu

nu

Lupului

greu

2860

775

nu

nu

Sulinar

mediu

2441

645

nu

nu

Ruia

greu

540

198

nu

nu

Subteleferic

greu

2200

280

nu

nu

Drumul Rosu

usor

4600

630

nu

nu

Slalom

mediu

575

217

nu

nu

Stadion

usor

300

32

nu

nuPARTII SCHI AZUGA

Orasul Azuga se afla in partea superioara a Vaii Prahovei in judetul Prahova, intre statiunile Sinaia si Predeal. Statiunea Azuga este amplasata la inceputul muntilor Bucegi la o altitudine de 1.110 m, la o distanta de circa 38 km de Poiana Brasov si 147 km de capitala Bucuresti. Azuga se bucura de climatul zonelor alpine, tonic-stimulant, ozonizat, fara praf si alergeni. Temperatura medie anuala fiind de 7 grade Celsius.

Nume partie

Dificultate

Lungime

Diferenta nivel

Panta

Nocturna

Zapada artificiala

Sorica

medie

2.100 m

561 m

29%

da

da

Cazacu

medie

400 m

116 m

33,8%

nu

da

Azuga Sud

usoara

770 m

154 m

 

nu

nu

La Stana

usoara

910 m

154 m

 

nu

nuPartiile din statiunea Azuga sunt luate cu asalt in fiecare an de un numar foarte mare de turisti. Aici ei sant intampinati de doua partii: Sorica si Cazacu . Pe prima partie mentionata se poate skia si noaptea aceasta beneficiind de o nocturna pe o raza de 800 m. Tot pe aceeasi distanta functioneaza si tunurile de zapada artificiala. Functioneaza de asemenea un telescaun si un teleschi programul acestora se poate prelungi la cerere.
Inchide fereastra X
Bungee Jumping - Cheile Rasnoavei

Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 135m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care sare.

Detalii:

O saritura costa 100 de dolari si, pentru a o executa, trebuie sa semnezi un document prin care iti asumi raspunderea de a respecta instructiunile operatorilor de salt..

Daca ai sub 18 ani, ai nevoie si de acordul scris al parintilor.

Greutatea maxima admisa a saritorilor: 130 kg.

Saritorul se lanseaza dintr- o nacela suspendata de un pod de cabluri ancorate intre doi pereti verticali.

Din momentul lansarii, pina la intinderea corzii elastice, se consuma 4,5 secunde la o greutate de 95kg. Lungimea corzii este de 40m si are o elongatie de pina la 300 %, iar acceleratia gravitationala este de 2g. Durata unui salt este de aproximativ 45 min.

Saltul este tot timpul monitorizat de o echipa de alpinisti profesionisti pregatiti in mod expres pentru bungee jumping.

Programul centrului: tot timpul anului cu conditia rezervarii din timp a salturiilor.

Acces in zona:

Cu masina: pe DN1 pana la intrarea in Predeal, stanga imediat dupa pod, pe drumul Preeal-Rasnov, Cabana Cheia dreapta si 2.5km pe drum forestier.

Cu trenul: Coborare in Gara Predeal. Apoi, traseu de 2 ore pe la Cabana 3 Brazi, Cabane secui, Poteca turistica marcata pana in Cheile Rasnoavei.
Formular Link Exchange
Aici puteti inscrie pagina dvs. in sectiunea link exchange. In termen de 48 de ore un administrator va analiza cererea dvs. si daca se va aproba va introduce link-ul in sectiunea link exchange.
Site-ul dvs:
ex. (http://www.siteuldvs.ro)
Titlu:
Va aparea in link
E-mail:
O adresa de mail valida pt. corespondenta
Link reciproc
Pagina din site-ul dvs care contine link-ul catre noi


Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Moeciu